ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Get the Flash Player to see this rotator.

Νεοεκλεγέντα Διοικητικά Συμβούλια Συντοπίτικων Συλλόγων

Αγαπητοί Συμπατριώτισσες & Συμπατριώτες,

Σε συνέχεια των πρόσφατων αρχαιρεσιών που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φαρσινών "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ" στις 18 Μαρτίου εκλέχτηκε το νέο Δ.Σ. για την χρονική περίοδο 2018 -2020, συγχαίρουμε τα μέλη του Δ.Σ., ευχόμαστε καλή θητεία & ευελπιστούμε να έχουμε μία αγαστή συνεργασία.

Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Φαρσινών "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ"

Πρόεδρος:Βουτσινάς Κωνσταντίνος του Ευάγγελου

Αντιπρόεδρος: Βασιλάτου Διονυσία του Νικολάου

Γεν. Γραμματέας: Δρακάτου Σπυριδούλα (Σίσσυ) του Αδριανού

Ειδική Γραμματέας: Βουτσινά Κυριακή (Κορίνα) του Πλάτωνος

Ταμίας: Χριστοφοράτου Άννα του Κωνσταντίνου

Μέλος: Μπενετάτου Ακριβή του Χριστόφορου

Μέλος: Παπανικολάτου-Στεφανάτου Σωτηρούλα του Διονυσίου

Αναπληρωματικά μέλη:

Βασιλάτου-Τουμαζάτου Γερασιμούλα-Χριστίνα του Παναγή

Βαφείδη Βασιλική (Βίκυ) του Θεόδωρου

Παπαδάτου-Γαβριηλίδη Αναστασία του Ιωάννου

Νεοεκλεγέντα Διοικητικά Συμβούλια Συντοπίτικων Συλλόγων

Αγαπητοί Συμπατριώτισσες & Συμπατριώτες,

Σε συνέχεια των πρόσφατων αρχαιρεσιών που πραγματοίησε το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμουλιανάδων ¨Η ΠΛΑΓΙΑ¨, συγχαίρουμε τα μέλη του Δ.Σ., ευχόμαστε καλή θητεία & ευελπιστούμε να έχουμε μία αγαστή συνεργασία.

Το νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμουλιανάδων ¨Η ΠΛΑΓΙΑ¨

Πρόεδρος :Γεράσιμος Ζαφειράτος

Αντιπρόεδρος: Άννα Ευαγγελάτου

Γεν. Γραμματέας: Βύρων Αλιβιζάτος

Ταμίας: Άννα Θεοφιλάτου

Υπεύθ. Πολιτιστικών: Διονύσης Σιμωνετάτος

Μέλη: Γεράσιμος Ζαφειράτος

Ευρυδίκη Ζαφείρη

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ

Αρχαιρεσίες Συλλόγου Φαρσινών

« Ο γλύπτης Γεράσιμος Σκλάβος (1927-1967): Μια πρωτότυπη αισθητική προσφορά στην παγκόσμια γλυπτική »

Ομιλήτρια: Δώρα Μαρκάτου, ιστορικός της τέχνης, τ.αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Λίγα λόγια για τη ζωή του γλύπτη Γεράσιμου Σκλάβου(Κεφαλονιά 1927-Παρίσι 1967)

«Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) στην Αθήνα, με καθηγητή τον Μιχάλη Τόμπρο (πτυχίο 1956). Από το 1957 συνέχισε στο Παρίσι με καθηγητές κυρίως τον Μαρσέλ Ζιμόντ στη Σχολή των Ωραίων Τεχνών ( Beaux Arts) και στη Σχολή Γκράντ Σωμιέρ κοντά στον Όσσιπ Ζάτκιν, από τον οποίο κυρίως επηρεάστηκε. Μετά τις τριετείς σπουδές του παρέμεινε εργαζόμενος στο Παρίσι, όπου αναγνωρίστηκε αμέσως. Ο θάνατος τον βρήκε τη νύχτα της 28ης προς την 29η Ιανουαρίου 1967 στο εργαστήριό του, όπου καταπλακώθηκε από το γλυπτό του, ¨Η φίλη που δεν έμενε".

Στην Α.Σ.Κ.Τ., αν και ήταν μαθητής του Τόμπρου, ο οποίος εισήγαγε τη μοντέρνα γλυπτική στην Ελλάδα, ο Σκλάβος έμεινε πιστός στην παραστατική γλυπτική. Πριν φύγει, όμως, για το Παρίσι, στράφηκε προς την αφαίρεση, αποκαλύπτοντας έναν ανήσυχο δημιουργό, ο οποίος ενώ σεβόταν την παράδοση έστρεφε το βλέμμα και προς τη σύγχρονή του τέχνη. Στο Παρίσι, αρχικά συνέχισε την παραστατική τέχνη, ενώ σιγά-σιγά απογύμνωνε τις μορφές από τα εξωτερικά γνωρίσματά τους και το 1959 φιλοτέχνησε το πρώτο αφηρημένο έργο του. Από το 1960 λάξευε αποκλειστικά σκληρές πέτρες: χαλαζία, γρανίτη, πορφυρίτη. Η ίδια χρονιά ήταν σημαδιακή για τον ίδιο και την παγκόσμια γλυπτική: Για την αποτελεσματικότερη επεξεργασία των σκληρών υλικών, εφηύρε την "τηλεγλυπτική". Από μια απλή συσκευή και μέσω σωλήνων, διοχέτευε φλόγα οξυγόνου και ασετυλίνης σε μικρή απόσταση από την επιφάνειά τους, ώστε κατόρθωνε να τα επεξεργάζεται χωρίς να τα τραυματίζει. Το 1960, επίσης, γνώρισε τον Κριστιαν Ζερβό, τον Κεφαλονίτη που διαφέντευε τα καλλιτεχνικά πράγματα στο Παρίσι. Σημαντικό έτος για την καθιέρωσή του ήταν και το 1961, όταν απέσπασε δύο βραβεία για το έργο του 'Ψυχή", ενώ το 1961 η Υβόννη Ζερβού του οργάνωσε ατομική έκθεση στην γκαλερί της και απέσπασε τις καλύτερες δυνατές κριτικές. Η φήμη του εκτοξεύτηκε στα ύψη, στο εξής εξέθετε δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης, ΄αρχισε να παίρνει παραγγελίες από Ευρώπη και Αμερική και ο ίδιος να ζει το όνειρό του, να κατακτήσει τοφως και το άπειρο. Τότε ο Αντρέ Μαλρώ τον χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο ζώντα γλύπτη του εικοστού αιώνα, μετά τον θάνατο του Τζακομέττι.

Στο εξής προσχωρεί αποκλειστικά στην αφαίρεση, "από εσωτερική ανάγκη [..... ] να φθάσει στον ιδεατόν και ψυχικόν κόσμον", όπως ομολογεί ο ίδιος. Στα έργα του, αποτέλεσμα πειραματισμού και έρευνας, εκφράζει ιδέες και γι' αυτό αυτά δεν έχουν αναγνωρίσιμα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Με την τηλεγλυπτική φωτίζει το εσωτερικό ύλης, κονιορτοποιώντας το εσωτερικότων σκληρών υλικών, χωρίς να τα πληγώνει, και επιτυγχάνει μια θαυμάσια υφή. Κατευθύνοντας ο ίδιος το φλόγιστρο, ελέγχει τη διάσπαση της ύλης, αξιοποιεί το παιγνίδισμα φωτός και σκιάς και οργανώνει συναρπαστικά,αρχιτεκτονικά, γεωμετρικά πλέγματα. Αποκορύφωμα των ερευνών του για το φως είναι το έργο "Δελφικό Φως" (1965-66) που θεωρείται από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας γλυπτικής στον εικοστό αιώνα. Ο Σκλάβος άφησε ως κληρονομιά εκατοντάδες μικρά και μεγάλα γλυπτά, τρεις χιλιάδες σχέδια, μετάλλια και πολλά ζωγραφικά, τα περισσότερα από τα οποία περιμένουν μια γενναιόδωρη χειρονομία,να στεγαστούν σε ένα Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου στην Κεφαλονιά ή στην Αθήνα».

Το Αργοστόλι που αγαπάμε

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του αγαπητού μας Πέτρου Αλιβιζάτου, ενός επιφανή Κεφαλονίτη και αγαπητού πολιτικού μα πάνω απ' όλα ενός εξαιρετικού ήθους ανθρώπου με πλούσια δράση.

Ο Πέτρος Αλιβιζάτος υπήρξε ένας από τους δωρητές της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά, εκλεκτό μέλος μας και στήριζε έμπρακτα το έργο του συλλόγου καθώς και την παροικία των Κεφαλλήνων & Ιθακησίων της Αττικής.

Η απώλειά του είναι μεγάλη όχι μόνο για την οικογένεια και τους οικείους του αλλά και για τον τόπο μας.

Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στους αγαπημένους του και κουράγιο γι' αυτές τις δύσκολες ώρες.

Η Πρόεδρος

Μαριολένη Νεοφύτου

Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΗΣ

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου η Αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά υποδέχθηκε στον Πειραϊκό Σύνδεσμο μαζί με πλήθος συμπατριωτών μας το νέο έτος με μία λαμπρή και ιδιαίτερη εκδήλωση- αφιέρωμα στο Μέγα Ευεργέτη της Γαβριήλ Αθανασούλη από την Πύλαρο, την οποία επιμελήθηκαν και παρουσίασαν τα μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας Δήμητρα Βαλλιανάτου, Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά και Χρύσα Κοκκόση.

Την εκδήλωση άνοιξε η Χορωδία και η Μαντολινάτα της Αδελφότητας με γνώριμες μελωδίες από τα νησιά μας αλλά και με τα παραδοσιακά Κάλαντα, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων των μουσικών τμημάτων Ματούλας Φιοράτου (μαντολίνο), Σταύρου Ντίνα (κιθάρα) και Βασίλη Μαντούδη (ακορντεόν).

Η Πρόεδρος της Αδελφότητας κα Μαριολένη Νεοφύτου- Ζαφειράτου ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους και επεσήμανε ότι το 2018 το Δ.Σ. συμπληρώνει μια 3ετή θητεία στη διοίκηση του συλλόγου και αναφέρθηκε στην πολύπλευρη δράση του όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα η Πρόεδρος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το 2018 για την Αδελφότητα είναι έτος εκλογών. Το Δ.Σ. συμπληρώνει μια τριετή θητεία στη διοίκησή της. Σύσσωμο το Δ.Σ. με ομοψυχία και όραμα μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες εργαστήκαμε σκληρά. Προσπαθήσαμε να καταστήσουμε τον Σύλλογο βιώσιμο, να συνεχίσουμε τη λειτουργία των τμημάτων, να παράξουμε πολιτισμό.

Πραγματοποιήσαμε δράσεις με σκοπό την προώθηση του πολιτισμού μας, την ανάδειξη των νησιών μας και την σύσφιξη των σχέσεων της μεγάλης μας παροικίας. Με την προτροπή και τη φρεσκάδα των νέων μελών συγκεραζόμενη με την εμπειρία των μεγαλύτερων στραφήκαμε στην εξωστρέφεια της Αδελφότητας διοργανώνοντας κοινές δράσεις με φορείς από το χώρο της τέχνης, της επιστήμης, της υγείας κ.ά. Συνεργαστήκαμε με τον δήμο της πόλης μας και συμμετείχαμε σε όσα κάνουν καλύτερο τον Πειραιά.

Εργαστήκαμε με αγάπη, κέφι και ανιδιοτέλεια έχοντας στην καρδιά και το νου μας πάντα την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ό,τι πετύχαμε είναι έργο συλλογικό και ανήκει στην Αδελφότητά μας.

Η αξιολόγηση του έργου μας έγκειται στη δική σας κρίση.

Σας προσκαλούμε γι’ αυτό στην Απολογιστική Συνέλευση στις 18 Μαρτίου να συζητήσουμε για όλα αυτά καθώς και στις Αρχαιρεσίες τον Απρίλιο, στην εκλογή του νέου Δ.Σ. Η συμμετοχή μας μάς καθιστά ενεργούς και δίνει τη Δύναμη στο Σύλλογό μας να συνεχίσει να γράφει Ιστορία.

Το νέο Δ.Σ. επιβάλλεται να επεκτείνει την εξωστρέφειά του σε ακόμη περισσότερους τομείς και κυρίως ν’ αφουγκραστεί τις ανησυχίες και τις σκέψεις των παιδιών μας ∙ των παιδιών της δεύτερης γενιάς που θα συνεχίσει το ταξίδι της.

Έχω εμπιστοσύνη σ’ αυτή τη γενιά, γιατί η ΑΚΙΠ όπως την αποκαλούν, έχει μια σπουδαία θέση στην καρδιά τους ∙ είναι το σπίτι τους, η μεγάλη οικογένειά τους. Είναι η ταυτότητά τους που με περηφάνια δείχνουν, είναι αυτή που φανερώνει την κοινή καταγωγή τους. Η ΑΚΙΠ έσπειρε τον σπόρο για ν’ αγαπήσουν την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας. Τα ΑΚΙΠάκια, όπως τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται, πολυτάλαντα και με γνήσιο επτανησιακό ταπεραμέντο, προδιαγράφουν το μέλλον της Αδελφότητας και υπόσχονται να είναι λαμπερό.

Θα συμπορευτούμε μαζί τους και θα στηρίξουμε τις επιλογές και τα βήματά τους. Πεποίθησή μου είναι πως η βιωσιμότητα των Συλλόγων είναι η συνεργασία των γενεών. Εμείς, οι μεγαλύτεροι να εμπιστευτούμε τους νέους, να τους δίνουμε χώρο για να αναπτύξουν τη δυναμική τους.»

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος συνοδεία του συμπατριώτη μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιου, μαζί με την Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, ευλόγησε και έκοψε την πίτα μας, ευχόμενος σε όλους τους συμπατριώτες μας μία καλή, ευλογημένη και εποικοδομητική χρονιά. Το φλουρί της πίτας μας, ευγενική χορηγία του συμπατριώτη μας, επικοινωνιολόγου- πολιτευτή Παύλου Παπαδάτου, «έπεσε» στο χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας. Το δώρο της μεγάλης πίτας ήταν εισιτήρια από την ακτοπλοϊκή εταιρεία kefalonian lines.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμος Κεφαλονιάς και η Αδελφότητα βράβευσαν τον επιχειρηματία κ. Βίκτωρα Ρέστη για την προσφορά του στο νησί μας κατά τη διάρκεια των σεισμών που έπληξαν την Κεφαλονιά το 2014..

Ένα πλοίο γεμάτο μουσικές και τραγούδια μας ταξίδεψε στα νησιά μας και τα χορευτικά τμήματα της Αδελφότητας υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου Ελπίδας Κοσμάτου, χόρεψαν μπάλο, διβαράτικο, μέρμηγκα, ρόιδω, ερόδισε η ανατολή και θαλασσάκι.

Διαβάστε περισσότερα...

90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ VIDEO

Απόσπασμα

"Φυτρώνει πανταχού της γης
καταχτητής του απείρου...

...Είν' ο λαός τ' Αργοστολιού
του Ληξουριού τση Πάλης,
τση Πύλαρος, τση Λειβαθώς,
τση 'Ερυσος, τση Σάμης,
ο κόσμος της Κεφαλονιάς,
ο κόσμος της Ιθάκης,
ο κόσμος που γεννήθηκε
πριν γεννηθούν...οι άλλοι!...

Ηλίας Αλυσανδράτος
Λυκειάρχης Φιλολογος

slider1.gif
 Ο καιρός τώρα
Καθαρός Καθαρός
Θερμοκρασία: 25 °C
Παρασκευή, 06 Αύγ
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 23 ως 28 °C
Σάββατο, 07 Αύγ
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 21 ως 28 °C
Έχουμε 2 επισκέπτες σε σύνδεση

188
Φύλλο 189
Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2013 - Ιανουάριος 2014


"Της Πελοποννήσου Θείος βλαστός, και Κεφαλληνίας ο πολύτιμος θησαυρός, και πάσης Ελλάδος το καύχημα το μέγα. Γεράσιμε Θεόφρων, σκέπε τους δούλους σου."

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Ionian Group Attica Group Kefalonian Lines ΡΟΜΠΟΛΑ Passarella
Copyright (C) 2010-2011 - "ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ"
Powered by Elxis - Open Source CMS.